Sittard vroeger en nu
Oud-Sittardenaren behoren tot meerdere generaties. Bij allen bestaat in eerste instantie belangstelling voor het Sittard van hun eigen jeugdjaren, vrienden, bekenden: hun sfeer van “vruiger”. Daar kun je nog iets van meepikken tijdens de processie naar de Sint Rosakapel en op en rond de markt tijdens de naar haar genoemde kermis. Veel blijkt echter veranderd. Dat wil niet zeggen dat Sittard er minder aantrekkelijk op wordt.
Als je niet (meer) zo vaak naar Sittard kunt komen blijft de interesse voor ontwikkelingen in en rond Sittard bestaan. Daarover willen wij onze oud-stadgenoten informeren.
Door links naar interessante websites verschaffen we een ruime blik op alles wat er in Sittard leeft en geleefd heeft. En waarvan je kunt genieten als je toch weer eens de gelegenheid hebt om het land van koning Swentibold te bezoeken.
- Land van Swentibold
- Stichting Historisch Jaarboek voor het Land van Zwentibold: Facebook | Jaarboek (1980-2011)
- Veel informatie over de historie van Sittard en Sittardenaren is te vinden op de website van de Vereniging Sittards Verleden.
- Beeldmateriaal: postkaarten van Sittard
- Beeldbank Stadsarchief Sittard-Geleen
- Historische en actuele filmpjes uit Sittard-Geleen
Varia
- Sittard 1920 (film)
- Foto’s van Sittard, bijdrage Jos Cordewener
- Zuivelfabriek Sint Rosa
- Wijngenootschap Sint Rosa
Uitgaan
Scholen in Sittard
Zij die zich Sittardenaar voelen danken dat veelal aan de periode van hun schooljaren. Dat bepaalt, meer dan de plek van je geboorte, de affiniteit voor de stad of het dorp waar je je thuis gevoeld hebt. Op deze plek willen we herinneringen opdiepen aan scholen waar veel van onze leden en vrienden tijdens hun jeugdjaren hebben vertoefd, die enorm hebben bijgedragen aan onze vorming en waar we vrienden voor het leven hebben opgedaan.
- Serviam: Brand Serviam Lyceum
- Trevianum: Jos-Kroew
- ‘t Kelderke: Historie ‘t Kelderke
Schrijvers en dichters
In Sittard hebben veel verdienstelijke, en zelfs beroemde, schrijvers, dichters en troubatours gewoond en gewerkt, o.a. Pieter Ecrevisse, Charles Beltgens, Felix Rutten, Jos Wielders, Jacques Schreurs, Cyrille Offermans, Benny Lindelauf en uiteraard Toon Hermans. Op deze pagina’s staan fragmentarische gegevens met informatie over hun werk en leven zoals dat op het internet te vinden is. Het is de moeite waard om daar eens in te grasduinen, want dit hoort tot het culturele erfgoed van Sittard.
Algemeen Het Limburgs – Stichting Limburgse Academie Frans Appelmans (Frenske van Zitterd) Charles Beltgens Artikel over Charles Beltgens, een vergeten Limburgs romanticus, uit De Gids (1940) Stichting Charles Beltgens Hein Bovendeaard (de Zittesje Sjnaak) Willy Dols, taalkundige Boek Lei Limpens: Willy Dols 1922-1944, een verwachting die niet in vervulling mocht gaan Willy Dols Stichting Pieter Ecrevisse De bokkenryders in het land van Valkenberg Overzicht Thur Laudy Benny Lindelauf Eigen website Cyrille Offermans Overzicht van zijn publicaties Literatuurplein Felix Rutten Overzicht in Wikipedia Overzicht in DBNL Rutten in het archief van het Domein Felix Rutten: Beatrijs (Lode Monteyne, 1926) Felix Rutten en Marie Koenen Collectie Felix Rutten, Euregionaal Historisch Centrum Sittard-Geleen Onder den Rook der Mijn (boek, Gutenberg Collectie, vrij toegankelijk) Bruidsliederen
Sport in Sittard
Veel oud-Sittardenaren zijn vroeger enthousiast lid geweest van een sportvereniging. Zij zouden het leuk vinden “hun” club te blijven volgen of herinneringen aan die club op te halen. Daarnaast waren (zijn!!) velen supporter van een sportvereniging zoals Sittardia en later Fortuna. Zij dragen hun helden van vroeger op handen en denken nog steeds aan de spannende uren op het Sittardiaterrein in de Baandert. De vroege beëindiging van de glanzende loopbaan van Willy Dullens, de best voetballer aller tijden, stemt nog steeds tot diepe droefenis.
Links naar Sittardse sportverenigingen
Sittardia
(uit Wikipedia)
De Rooms-Katholieke Sportvereniging Sittardia is een voormalige betaaldvoetbalclub uit Sittard. Deze is op 1 juli 1968 gefuseerd met Fortuna ’54 uit Geleen tot de Fortuna Sittardia Combinatie (FSC), later hernoemd in Fortuna Sittard. Sittardia zelf ontstond in 1950 uit een fusie tussen Sittardse Boys en vv Sittard.
Sittardia speelde tussen 1956 en 1968 in het Nederlandse betaald voetbal en kwam in deze periode voornamelijk uit in de Eerste divisie. In 1959 werd door een kampioenschap in de Eerste divisie promotie afgedwongen, maar een jaar later degradeerde de ploeg weer. Ook in de seizoenen 1963/64 en 1965/66 werd Sittardia kampioen van de Eerste divisie. Het jaar na deze laatste promotie werd een zevende plek in de Eredivisie behaald. Na een achttiende en laatste plaats in seizoen 1967/68 ging Sittardia op in de fusieclub Fortuna Sittardia Combinatie.
Foto’s: wedstrijden Sittardia
Sittardia en Fortuna ’54 (Historisch Jaarboek)
Spelers Sittardia
Diverse links